ChinaMoves geeft kijk op veranderend koopgedrag van Chinese consument
EISMA VOEDINGSMIDDELENINDUSTRIE | De Chinese consument in de stad staat steeds meer open voor nieuwe, maar vooral buitenlandse producten. Chinese supermarktketens lijken hier actief op in te spelen. Dit biedt kansen voor Nederlandse levensmiddelenproducenten.
Van dé Chinese consument kan net zomin gesproken worden als van dé Europese consument. Daar zijn de regionale verschillen in China te groot voor. Shanghai, een stad met 20 miljoen inwoners en een kosmopolitisch karakter, heeft het hoogste gemiddelde in- komen. Naast Shanghai en de mega-steden Beijing, Guangzhou en Shenzhen, zien nu ook grote steden als Chengdu en kleinere steden met ‘slechts’ een paar miljoen inwoners de opkomst van een sterk groeiende middenklasse.
Miljoenenstad Shanghai kent vele lokale en buitenlandse supermarktketens. De grootste is Lianhua Supermarket Holdings met in Shanghai ongeveer 4000 vestigingen en een jaaromzet van meer dan 2 miljard euro. Sinds vorig jaar richt Lianhua zich ook op buitenlandse en vooral Europese producten. Lianhua betrekt producten vanwege het kostenaspect rechtstreeks van de producent. Volgens Crystal Ying van Lianhua is deze methode risicovoller, maar goedkoper. Lees verder: Eisma maart 2010
No comments yet.