Lilian Kranenburg in interview met Jort Kelder: wat hebben wij te vrezen van de Chinezen

Lilian Kranenburg van ChinaMoves en Frans Paul van der Putten van Instituur Clingendael aan tafel bij Jort Kelder (oktober 2018) in Dr. Kelder & Co.

Volgende tekst van website NPO1. ‘China wordt steeds belangrijker in de wereld en dus ook in Nederland. Begin deze week was de Chinese premier Li Kequiang in Nederland en werd met veel tromgeroffel grote investeringen in Nederlandse economie aangekondigd.

“Gaan de Chinezen het hier overnemen”, wil dr Kelder weten, “en moeten we daar bang voor zijn?” Het is de kernvraag van de uitzending en aan tafel zitten Lilian Kranenburg, sinoloog en directeur van adviesbureau ChinaMoves en dr. Frans Paul van der Putten, onderzoeker bij Instituut Clingendael en gespecialiseerd in de geopolitieke en economische strategie van China. “Bang zijn hoort een beetje bij onze volksaard”, zegt Lilian Kranenburg. “Bedrijven die in China zakendoen kennen die angst niet, die zien vooral mogelijkheden.” “Ik denk niet dat angst goed is”, vult Frans-Paul van der Putten aan. “China betekent vooral verandering, grote verandering. Niet alles zal positief zijn voor Nederland, maar je moet niet bang zijn. Je moet open staan voor de verandering.”

“Ik denk niet dat we elkaar tot in de kern begrijpen”, zegt Kranenburg. “Ik denk dat we te ver uit elkaar liggen. We komen uit twee totaal verschillende gedachtestromen.” Eventuele vrees voor het oprukkende China zou mogelijk daaruit voort kunnen komen. “Wij komen vanuit de Grieken en de Romeinen en de Chinezen denken vanuit hele andere filosofieën. Daardoor beoordelen wij de Chinezen vaak op een manier die hen geen recht doet. We kijken te veel met onze Nederlandse bril.”

Politieke invloed

Het is goed mogelijk dat China de wereldeconomie gaat domineren. “In de jaren 20 van deze eeuw wordt de Chinese economie groter dan de Amerikaanse economie. Dan is China economisch wereldleider”, zegt dr. Van der Putten. “Maar je kunt politiek en economie niet loskoppelen in China.”
De opkomst van China kan ook politieke implicaties hebben voor de landen waar China zaken meer doet. De vraag is dan natuurlijk of dat betekent dat er een knieval gemaakt zal worden voor de autocratische politiek van China. “Voor Nederland lijkt die vraag misschien nog ver weg. Maar voor landen als Australië en Japan is dat helemaal niet zo ver weg”, zegt Van der Putten.
“Nederland staat bekend als het land van de koopman en de dominee”, stelt dr Kelder, “werkt dat ook met China?” Van der Putten: “We hebben het nog niet eerder meegemaakt dat een niet-westers land zo invloedrijk gaat worden in de wereld. En dat betekent ook dat de gemakkelijke, vaak afwachtende aanpak die we als Nederland gewend zijn nu niet meer werkt”, zegt Frans Paul van der Putten. Nederland moet dus niet afwachten maar gaan bedenken welke invloed China wel en vooral niet mag hebben.

Kliekje

Zijdelings komt de positie van de vrouw in China nog aan bod. China is echt een mannenmaatschappij, volgens Kranenburg, maar er zijn wel veranderingen zichtbaar. “Zes op de tien vrouwelijke miljardairs in de wereld komen uit China”, zegt Kranenburg. Er is volgens haar wel een verschuiving zichtbaar. Maar tegelijkertijd heb je in China de zogeheten leftover women. “De ongetrouwde vrouwen van 27 jaar en ouder, die zijn heel kapitaalkrachtig en hoogopgeleid, maar worden kliekjes genoemd. Als je het hebt over hoe er daar tegen vrouwen wordt aangekeken, is dat toch wel zorgelijk.”

https://www.nporadio1.nl/dr-kelder-en-co/onderwerpen/12079-2018-10-20-wat-hebben-we-te-vrezen-van-de-chinezen

No comments yet.

Leave a Reply