Naamgeving pandaberen
Kleine bijdrage aan het AD-artikel over naamgeving van pandaberen bij geboorte:
Hoe gaat de pandababy heten? ‘Uiteindelijk zal de beslissing bij China liggen’
Door Josselin Gordijn, 04-05-2020 – Hieperdepanda, er is een reuzenpandajong geboren. Maar hoe gaat het nu verder? Wanneer krijgen we het te zien, hoe gaat het heten? Volgens de Belgische dierentuin Pairi Daiza, die in 2016 een eerste pandajong verwelkomde en waar in 2019 zelfs een tweeling volgde, moeten we vooral geduld hebben. „De eerste vier maanden sliepen onze verzorgers bij de jongen, tot ze konden kruipen.”
Slechts 100 tot 200 gram, doof, blind en roze. Zo ziet Nederlands’ eerste pandajong, drie dagen oud er momenteel uit. Daarmee loopt ’ie negen maanden achter op de Belgische pandatweeling Bao Di en Bao Mei, die met hun vijftien kilo per stuk nu een vrolijk stel pandapubers zijn.
Wat kunnen wij verwachten als we naar hun jonge levensloop kijken? „De eerste dagen zijn cruciaal”, zegt Tim Bouts, zoölogisch directeur van de Belgische dierentuin, zoals hij zelf zegt ‘de plaatselijke José Kok’ (hoofd dierverzorging in Ouwehands Dierenpark). „Het jong is vergelijkbaar met een kangoeroebaby: volledig hulpeloos. Het ontwikkelt zich snel, binnen zeven tot tien dagen gaat het van roze worstje naar pandababy en zijn de kenmerkende zwarte vlekken al te zien.” Volgens Bouts is de baby in de eerste honderd dagen het kwetsbaarst. Als jonge pand’s die goed doorkomen, is de kans op overleven groot.
24 uur per dag
In Ouwehands Dierenpark woont de babypanda met moeder Wu Wen in een donker en geluiddicht kraamhol en komen er geen verzorgers bij. Wel is er een slaapvertrek voor hen in de buurt. Via een webcam worden moeder en baby 24 uur per dag in de gaten gehouden.
In de Belgische dierentuin sliepen de verzorgers vier maanden lang bij de pandababy’s. „Wij namen de jongen elke dag uit het nest om ze te controleren en te wegen”, zegt Bouts. Dat gebeurt in Ouwehands niet, vertelt pandaverzorgster José Kok: „Wij willen de dieren zoveel mogelijk natuurlijk houden en daarom blijft de omgeving van Wu Wen rustig. Zo kan ze alle aandacht en energie op het jong richten en moederlijk gedrag ontwikkelen.”
Afspenen
Ouwehands Dierenpark is door de coronacrisis ook tijdelijk gesloten. Daarna kan de dierentuin volgens onze zuiderburen op flink wat bezoekers rekenen. Bouts: „Toen ze voor het eerst naar buiten kwamen, was de wachttijd bij hun verblijf – al zorgden we voor een goede doorloop – zo’n twee uur.”
De Belgische en Nederlandse pandakinderen maken deel uit van hetzelfde internationale reuzenpandafokprogramma dat vanuit China, het land van de panda, wordt gecoördineerd. Tian Bao, de oudste uit België, wordt in juni vier jaar. Dan verhuist hij naar China. Net als ‘onze’ babypanda zal doen, om daar hopelijk in het wild te gaan leven.
In België werd Tian Bao afgespeend toen hij twee was. „We merkten dat moeder en kind elkaar steeds minder opzochten. Hij kreeg een plek aan de andere kant van de dierentuin, zodat de twee elkaar niet konden horen, en daar werd hij cold turkey heen gebracht. Moeder en zoon hebben niet één keer naar elkaar geroepen: het was er tijd voor.”
En… de naam?
En dan moet het Nederlandse pandajong nog een naam krijgen. Marcel Boekhoorn, eigenaar van Ouwehands Dierenpark, zei dit weekend dat het publiek waarschijnlijk mag meedenken over een naam. Dat wordt een Chinese, net als papa en mama hebben: Xing Ya, de naam van papa panda betekent ‘elegante ster’ en Wu Wens naam ‘mooie krachtige wolk’. „We zijn in overleg met China”, zegt verzorgster Kok. „Ze geven daar namen die bij het karakter van een dier passen, net als bij de ouders is gedaan.”
We zullen nog even moeten wachten: in België kregen de baby’s pas na honderd dagen hun naam, toen de cruciale periode voorbij was. Volgens Kok is het mogelijk dat dat hier ook gebeurt.
Versmelting
En wat voor naam zou het kunnen worden? Sinologe Lilian Kranenburg denkt dat ze bij de naamkeuze niet over één nacht ijs zullen gaan: „De panda’s staan voor de band tussen Nederland en China, de naam is belangrijk. Misschien een versmelting van beide landsnamen in het Chinees? Uiteindelijk zal de beslissing bij China liggen.”
Volgens Jan van der Putten, oud China-correspondent, wordt het ‘een politiek correcte naam’. „De panda’s zijn een soort dierlijke, aaibare ambassadeurs van China. Ik denk dat het iets wordt als ‘Hua Hua’. Dat betekent bloem, beschaving én China.”
No comments yet.