Guanxi.nu IPR seminar Rotterdam, 5 maart 2013
Een Guanxi.nu IPR seminar werd in Rotterdam op 5 maart 2013 in samenwerking met de Kamer van Koophandel gehouden. Thema: intellectueel eigendomsrecht in China met de titel IPR (Intellectual Property Rights) in China: evolutie van een zakelijk mijnenveld. China Kennisnetwerk Guanxi.nu bestuurslid Lilian Kranenburg was dagvoorzitter.
Uitgangspunt was dat in China het belang om de eigen technologische verworvenheden te beschermen steeds relevanter wordt. Immers, China onderschrijft het belang met veel regelgeving. In hoeverre het in de praktijk tot grotere bescherming heeft geleid van het buitenlandse IPR en zijn bedrijf, werd in dit seminar uit de doeken gedaan. Vijf sprekers gaven een inzichtelijk beeld van praktische en juridische gevolgen waar ondernemers mee te maken krijgen in IPR land en hoe en waar men rekening mee dient te houden alvorens gesprekken aan te gaan met potentiële klanten of partners in China.
Namens de China IPR SME Desk sprak de Brit Simon Cheetham. Hij schetste een globaal beeld waarin de noodzaak om een IP strategie voor China te ontwikkelen, de boventoon voerde. Daarin staat het belang dat een bedrijf hecht aan wie toegang heeft tot vertrouwelijke informatietechnologie centraal en dient toegang hiertoe met restricties gepaard te gaan. Zijn boodschap was helder: “voorkomen is beter dan genezen – dus zorg dat de zaken vooraf goed geregeld zijn en laat u niet verrassen”!
Bart Kasteleijn van HIL International Lawyers (kantoren in Amsterdam, Beijing en Shanghai) bracht de juridische structuur in beeld die geldt in China en duidde het onderscheid tussen handelsmerk, patent en copyright. Hij benadrukte onder andere dat als men zijn handelsmerk niet in China heeft geregistreerd, er geen bescherming geldt. Bovendien adviseerde hij dat een fonetische vertaling van de handelsnaam een veel gebruikte manier is om kopiëren van de naam uit te sluiten.
De derde spreker was Olaf van Haperen, advocaat bij Kneppelhout & Korthals Advocaten uit Rotterdam. Hij bekeek IPR vooral vanuit de belevingswereld van de Chinezen. Van Haperen liet zien dat de typische Westerse overeenkomsten zoals NDA (Non Disclosure agreement) en LOI (Letter of Intent) geen waarborg zijn om namaak tegen te gaan. Specifieke op China gerichte afspraken zijn onontbeerlijk. Bovendien is bedrijfsgeheimhouding in China een betrekkelijk begrip: de grootte van hun bedrijven en aangesloten netwerken doen de betekenis hiervan snel verwateren. Men dient zich dus aan te passen aan de Chinese markt.
Ondernemer Henk Schulte Nordholt opereert in technology transfer van hoogwaardige productie systemen naar China. In zijn sector zijn buitenlandse bedrijven verplicht om samen te werken met locale ontwerp bureaus. Dit brengt direct het gevaar van ‘lekkage’ met zich mee. Zijn oplossing is geweest om zelf een ingenieursbureau met eigen tekenaars en ontwerpers in Tianjin op te richten. Non-concurrentie clausules zijn onderdeel van de contracten met individuele employees en dienen vooral om de gang naar de tegenpartij te ontmoedigen. Klanten van het bedrijf zijn voornamelijk staatsbedrijven – naast het bieden van goede producten en service is het onderhouden van de relaties met hen van vitaal belang.
Frans Spits is Commissaris bij Maars, producent van systeemwanden. Het Nederlandse bedrijf was in 2003 een Joint Venture aangegaan met een Chinese fabriek, maar is langs een weg van uitkopen en starten met een nieuwe partij uitgekomen bij een bedrijfsvorm waarin zijzelf 10% aandeel heeft met een vooraf afgesproken jaarlijkse licence fee, op basis van prognoses van de Chinese kant. Men onderhandelde voorts een positie in het bestuur. Voor deze oplossing is gekozen om zoveel mogelijk inzicht te kunnen behouden in de gang van zaken, maar ook om technische ondersteuning te kunnen blijven leveren. Volgens Spits is het belangrijk reëel te blijven en in te zien dat de zaken kunnen veranderen – daar moet men op bedacht zijn, maar “het is onmogelijk je tegen alles in te dekken.”
Na het plenaire gedeelte, werden drie aparte clusters gevormd waar in men actief mee kon draaien – zo was er een juridische groep, een ‘do’s and don’ts’ groep en een ‘slim ondernemen’ groep. Zo kwam iedereen aan zijn trekken. Tot slot werd de middag afgerond met een samenvatting van de bevindingen uit iedere groep, gevolgd door nog enkele laatste vragen aan het panel en vervoegde een ieder zich naar het terras ter ontspanning, een borreltje en een laatste nabeschouwing.
Enkele reacties van deelnemers:
“Voor ondernemers die met intellectuele eigendom naar China gaan was dit seminar een must. Begrijpelijk, praktijkgericht en een goede, open discussie waarin ervaringen en ideeën werden gedeeld”. Dick Fasseur, eigenaar en directeur van Heledirn BV
“Dank voor de uitstekende organisatie, het was een genoegen om deel te nemen aan een sprekerspanel met zoveel China ervaring, dat kom je zelden tegen”, spreker Olaf van Haperen, Kneppelhout & Korthals Advocaten
Dit artikel verscheen op de site van www.guanxi.nu
No comments yet.